בית אבות או צפחת השמן חלק ב'

טעמה של בריאות

שוק השמנים מהצומח מתרחב כל הזמן ומלבד שמני זית על סוגיהם השונים, מצטרפים כל שנה שמנים חדשים למדפי המרכולים, חנויות הגורמה ובתי הטבע. חלקם מציעים לנו בישול בריא יותר, כמו מוצרי הקנולה ושמני האגוזים והזית, וחלקם משמשים לתיבול ונצרכים בכמויות קטנות, כמו שמן בוטנים, שמן סומסום, שמן אגוזי מלך, שמן אגוזי מקדמיה ועוד. רוב השמנים מהצומח הם בלתי רווים, פרט לשמן הדקלים ולשמן הקוקוס- שמנים אלה הם רוויים ובעצם נחשבים לשומנים, כמו החמאה והמרגרינה המוכרות לכולנו. ב"רווי" הכוונה לרווי אטומי מימן שגורמים להתמצקותו של השמן.

השמנים הבלתי רוויים מתחלקים ביניהם לשתי קבוצות: חד- בלתי רוויים, כמו שמן זית הקנולה, אלה שמנים יציבים שאינם נוטים להתחמצן; ורב- בלתי רוויים, כמו שמני אבוקדו, בוטנים, תירס ורבים נוספים. את חומצות השומן הרב בלתי רוויות, אומגה 3 ואומגה 6 החיוניות לתפקודים רבים בגוף, הגוף אינו מסוגל לייצר בעצמו והוא תלוי במקור חיצוני, הלא הוא השמנים הללו. למרות שאין להפריז בצריכתם של שמנים ושומנים, הם הכרחיים לתזונה ותורמים לבריאות וכמובן- לטעם.

המודעות הגוברת והולכת לאכילה בריאותית ולמוצרים טבעיים משפיעה מן הסתם על שוק השמן בישראל. אלעד רביד, מנהל השיווק של מוצרי יד מרדכי, מספר מה זה עושה לשוק שמן הזית: "שוק שמן הזית הוא מהשווקים המעניינים והמרתקים בעולם המזון בשנים האחרונות. מגמת הטבעיות והחזרה לטבע, כמו גם החשיפה למוצרים קולינריים והחזרה לבישול, תורמים לצמיחה של שוק שמן הזית בשנים האחרונות. אלפי דונמים של כרמי זיתים ניטעו בישראל ורמת היצור והבקרה השתפרו מאוד."

ממחקרים שבוצעו ביד מרדכי בשיתוף מכון המחקר מרקט וואטש, עולה 89% מהציבור הישראלי צורכים שמן זית בקביעות. 26% מהנשאלים הצהירו שיגבירו את הצריכה, כאשר המניע העיקרי לכך הוא הבריאות. עוד עולה כי שמן זית הוא מוצר יומיומי עבור מרבית הצרכנים- 60% מהנשאלים הצהירו כי הם צורכים שמן זית כל יום או מספר פעמים ביום, 24% מספר פעמים בשבוע, 11% כפעם בשבוע.

במחקר אחר, בשיתוף מכון טלסקר-מטר, עולה כי הצרכן הישראלי משתמש בשמן זית בעיקר לתיבול סלטים ומנות קרות (83%) כאשר יותר ויותר צרכנים מתחילים להשתמש בשמן זית לבישול וטיגון (28%) בהתאם למגמות הקולינריות בשנים האחרונות.

המשך המאמר בשבוע הבא

הפוסט הזה פורסם בתאריך בית אבות, גיל הזהב, כללי. קישור קבוע.

סגור לתגובות.